Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Mewa srebrzysta - Larus argentatus

Rodzina: mewy - Laridae

Mewa srebrzysta
Mewa srebrzysta
Mewa srebrzysta

Duży ptak wodny. U osobników dorosłych grzbiet i skrzydła popielate, końce skrzydeł czarne z białymi plamkami, reszta ciała biała. Dziób mocny, żółty z czerwoną plamką na żuchwie. Czarne lotki na końcach skrzydeł mają białe czubki. Żółta tęczówka oka z żółtą lub rzadziej pomarańczową obrączką powiekową. Podgatunek bałtycki ma różowe nogi, u innych podgatunków żółte. Osobniki młodociane białe z brązowym deseniem, gęstszym na wierzchu ciała. Dziób brązowy, nogi cieliste. Z wiekiem przybywa barwy popielatej na grzbiecie i skrzydłach, a zanika brązowy deseń. Brzegi mórz, ujścia rzek i duże jeziora. Wszystkożerna.

Objęty częściową ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Gnieździ się na dachach budynków oraz w Ekoparku Wschodnim