Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Ohar - Tadorna tadorna

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Ohar
Ohar

W Polsce bardzo nielicznie gniazduje na wybrzeżu, w głębi kraju pojawia się sporadycznie i nieregularnie. Przelatuje w marcu - kwietniu i październiku - listopadzie.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Czerwona lista ptaków; DD - o słabo rozpoznanym statusie



Kołobrzeg: Przelotny w Ekoparku Wschodnim
gm. Kołobrzeg:Obszar Wybrzeże Trzebiatowskie - opuszczone stawy w Głowaczewie