Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Płaskonos - Anas clypeata

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Płaskonos - para
Płaskonos - samiec
Płaskonos - samiec

Występuje na całym niżu Polski. Najliczniej gnieździ się na północnym wschodzie kraju, wszędzie jest jednak rzadko spotykana. Kaczki tego gatunku wybierają rozległe i płytkie zbiorniki wodne, zarastające roślinnością, w otoczeniu pól i łąk. Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: IX- XI.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Lęgowy w Ekoparku Wschodnim, zimujący i podczas przelotów spotykany u ujścia Parsęty
gm. Kołobrzeg: Obszar Wybrzeże Trzebiatowskie