Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Rudzik - Erithacus rubecula

Rodzina: muchołówkowate - Muscicapidae

Rudzik

Mały ptak wędrowny. Przelot w III - IV i IX - XI. Wędruje nocą. W Polsce liczny ptak lęgowy. Dł. ciała ok. 14 cm. Charakterystycznym elementem jest ruda pierś, gardło i boki głowy oraz krępa, okrągła sylwetka ze stosunkowo dużą głową i cienkim ogonem. Zasiedla wilgotne lasy o obfitym runie i podszycie, zwłaszcza łęgowe, unika jednak terenów podmokłych. Występuje również w ogrodach i parkach. Pożywieniem są owady i ich larwy oraz inne drobne bezkręgowce zbierane na ziemi. Jesienią uzupełnia pokarm jagodami i owocami.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Lasy łęgowe
gm. Gościno: Jezioro Pławęcino