Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Śmieszka - Larus ridibundus

Rodzina: mewy - Laridae

Śmieszka
Śmieszka - młoda

Wędrowny ptak wodny. W szacie godowej głowa brązowoczarna, szyja, spód ciała i ogon białe, a grzbiet i skrzydła popielate. Końce lotek czarne, a nogi i dziób czerwone. W szacie spoczynkowej głowa biała, a w okolicy pokrywy usznej szara plama. Zasiedla wody śródlądowe, poza okresem lęgowym również morskie wybrzeża. Pożywieniem są wodne i lądowe bezkręgowce oraz małe kręgowce lądowe.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Zbiorniki wodne zarośnięte trzcinami, brzeg Bałtyku, gnieździ się w Ekoparku Wschodnim
gm. Kołobrzeg: Wybrzeże Trzebiatowskie