Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Norka amerykańska - Mustela vision

Rodzina: łasicowate - Mustelidae

Norka amerykańska

Sprowadzona do Europy z Ameryki Półn. jako zwierzę futerkowe. Mają wydłużone ciało z relatywnie krótkimi łapami i ogonem. Głowa norki jest mała i dość płaska; palce tylnych nóg spięte błoną. Żyje w pobliżu śródleśnych wód. Norki amerykańskie przejawiają aktywność głównie w nocy i o zmierzchu. Dobrze pływają i potrafią nurkować do głębokości 6 metrów. Są mięsożerne. Zjadają drobne ssaki, a także żaby, bezkręgowce - stawonogi (np. raki) i owady, a często również ryby i ptactwo wodne. Norki zjadają także jaja ptaków.

Gatunek łowny.
Okresy polowań: Rozp. MŚ z dnia 16 marca 2005 r., zmiana w Rozp. MŚ z dnia 22 września 2009 r.
- przez cały rok.



Kołobrzeg: