|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-12 cm, koloru żółtozielonkawego, czasem z oliwkowym lub ochrowym odcieniem. Skórka naga lub drobnołuskowata, u starszych okazów popękana, podczas wilgotnej pogody nieco lepka, mazista i dlatego często z ziarnami piasku lub igłami sosnowymi. Brzegi początkowo podwinietę, u dojrzałych okazów często pofalowane. Blaszki od bladożółtawych do siarkowożółtych, przy trzonie wąsko przyrośnięte lub wykrojone ząbkiem, gęste. Trzon siarkowożółty, nieco jaśniejszy od kapelusza, długości 4-6 cm, walcowaty, na powierzchni gładki lub drobno kosmkowaty, zazwyczaj pogrążony w ziemi, pełny. Miąższ białawy lub bladożółty, niezmienny, o smaku łagodnym i zapachu świeżej mąki. Zarodniki o wymiarach 6-8 x 3,5-5 µm, elipsoidalne, gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: pospolity, częstszy na niżu niż w górach, wyrastający od września aż do późnej jesieni, w lasach iglastych, zwłaszcza sosnowych na piaszczystej glebie z dużą ilością porostów.
Wartość: jeden z najlepszych grzybów jadalnych; dopuszczony do obrotu handlowego.
Uwaga: możliwość pomyłki z trującą gąską siarkową.
Czerwona lista grzybów; status I - o nieokreślonym zagrożeniu
Literatura: - Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Eva Dreyer, Wolfgang Dreyer "Las".
|