|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-6 cm, bladoszary do szarobrązowawego, z cienkim miąższem. Skórka sucha, z jedwabistymi, promieniowymi włókienkami do delikatnie łuskowanej, na brzegu przeważnie z jedwabiście nitkowatymi szczątkami osłony (jak u zasłonaków). Blaszki białawe, z lekkim odcieniem szarości, po ugnieceniu żółknące. Trzon bladoszarobrązowawy, z wełnisto-włókienkowatym, przylegającym jak mankiet, białawym pierścieniem. Miąższ białawy, po potarciu żółknący. Zapach i smak obojętne do słabo mącznych, łagodne. Zarodniki 4,5-5 x 2,5-3 µm.
Występowanie: IX-X; w wilgotnych lasach, lasach łęgowych, parkach, pod wierzbami i brzozami, regularnie rozprzestrzeniona, chociaż rzadka.
Wartość: jadalna, wartość smakowa jak gąski srebrzystoszarej.
Uwaga: możliwość pomylenia z gąską srebrzystoszarą, podobna, lecz bez pierścienia na trzonie.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|