|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-10 cm, intensywnie krwistoczerwony, wiśniowoczerwony, czasem ochrowo, plamisto blaknący. Skórka długo pozostaje lśniąca. Brzeg na starość krótko żłobkowany. Blaszki czysto białe do kremowobiałych. Trzon przeważnie czysto biały, rzadziej trochę czerwonawo nabiegły. Miąższ biały, pod ściągniętą skórką czerwonawy. Zapach delikatnie owocowy. Smak wyraźnie ostry. Wysyp biały.
Występowanie: VII-XI; w dość wilgotnych lasach iglastych i liściastych, zwłaszcza pod świerkami, także na torfowiskach; stosunkowo częsty.
Wartość: Niejadalny (ostry); w większej ilości na surowo może wywołać mdłości i wymioty, dlatego należy brać do ust tylko niewielkie próbki i po spróbowaniu wypluwać.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|