|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 2-5 cm, ciemno-pomarañczowo-br±zowy do czerwonobr±zowego, czarnobr±zowy, w ¶rodku z ma³ym garbkiem. Skórka sucha, promieni¶cie pomarszczona do jamkowatej, bez po³ysku. Blaszki za m³odu blado-cielisto-czerwonawe, pó¼niej czerwonobr±zowawe, od wysypuj±cych siê zarodników m±cznobia³e. Trzon ciemnoczerwonobr±zowy, bli¿ej podstawy wkrótce czarnobr±zowy, w ¶rodku pusty. Mleczko wodnisto-bia³awe, niezmieniaj±ce koloru. Zapach ¶wie¿ych owocników trochê przypomina pluskwiaki, na staro¶æ lub podczas suszenia owocników silnie pachn± lubczykiem (maggi) lub cykori±. Smak ³agodny, czasem z gorzkawym posmakiem.
Wystêpowanie: VII-XI; w lasach iglastych i li¶ciastych, pod ¶wierkami, sosnami, bukami; czêsty.
Warto¶æ: jadalny; suszony jest dobrym grzybem przyprawowym (proszek grzybowy)
Uwaga: mo¿liwo¶æ pomylenia z tak samo pachn±cym mleczajem p³owym.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|