|
[ Mleczaj pachnący ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6 cm, bladoszary do cielistego lub cielistoochrowego, przeważnie niestrefowany, w środku trochę wgłębiony, często z małą brodawką. Skórka zwykle matowo oszroniona i sucha, tylko podczas długo utrzymującego się deszczu lepko pęczniejąca.
Blaszki kremowe do bladoochrowych.
Trzon białawy do bladocielistożółtego, wkrótce pusty i dość łamliwy.
Miąższ szybko staje się miękki. Mleczko niezmiennie białe. Zapach bardzo przyjemny, przypomina wiórki kokosowe. Smak po kilku sekundach ostry.
Występowanie: VIII-X; pod brzozami w lasach liściastych i mieszanych, przeważnie na kwaśnych glebach; ogólnie częsty.
Wartość: niejadalny (ostry)
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|