Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Mleczaj kokosowy - Lactarius glyciosmus (Fr.) Fr.
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae


Mleczaj kokosowy
[ Mleczaj pachnący ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6 cm, bladoszary do cielistego lub cielistoochrowego, przeważnie niestrefowany, w środku trochę wgłębiony, często z małą brodawką. Skórka zwykle matowo oszroniona i sucha, tylko podczas długo utrzymującego się deszczu lepko pęczniejąca.
Blaszki kremowe do bladoochrowych.
Trzon białawy do bladocielistożółtego, wkrótce pusty i dość łamliwy.
Miąższ szybko staje się miękki. Mleczko niezmiennie białe. Zapach bardzo przyjemny, przypomina wiórki kokosowe. Smak po kilku sekundach ostry.

Występowanie: VIII-X; pod brzozami w lasach liściastych i mieszanych, przeważnie na kwaśnych glebach; ogólnie częsty.

Wartość: niejadalny (ostry)

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Kołobrzeg: Stare Miasto - Łozowiska
gm. Dygowo: Torfowisko Stramniczka (Sotek, Stasińska [bibl.32])