|
Owocnik: kulisty, czasem trochę spłaszczony lub nieregularnie gruszkowaty, średnicy 15-30(50) cm, mogą się rozwijać do prawdziwych gigantów o średnicy powyżej 50 cm i do wielu kilogramów wagi, za młodu czysto białe, w miarę dojrzewania stają się żółtawe, szarożółtawe, szarobrązowawe lub żółtobrązowawe. Owocniki mniej lub bardziej kuliste, początkowo o twardym miąższu, później miękkawe. Powierzchnia gładka, podobna do skorupy jaja, później rozpada się na dość duże płaty, często długo utrzymujące się na owocniku. Wnętrze początkowo białe, potem zielonkawożółtawe, wreszcie oliwkowobrązowe, gąbczaste, elastyczne. Płonna część bardzo słabo wykształcona. Zapach nieprzyjemny, smak słaby, mdły. Wysyp oliwkowobrązowy. Zarodniki okrągławe, kuliste, gładkie do drobnobrodawkowatych, rdzawobrązowawe, średnicy 4-5,5 µm.
Występowanie: Gatunek ten zasiedla bogate w azot łąki, pastwiska, czasami parki, w zaroślach, ogrodach również w widnych, wilgotnych lasach liściastych. Pojedynczo lub w grupach, latem i jesienią, w wilgotne lata szczególnie liczny. Saprotrof.
Wartość: Młode owocniki jadalne.
Uwagi: Grzyb zwraca uwagę swoimi wielkimi rozmiarami.
Do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie".
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", "Grzyby - łatwe i pewne rozpoznawanie"
|