Purchawka chropowata - Lycoperdon perlatum Pers.: Pers.
Rodzina: pieczarkowate - Agaricaceae
|
Owocnik: wysokości 3-8 cm, za młodu czysto biały, białawy do kremowego, pokryty zwartymi, grubawymi, białymi kolcami, które łatwo odpadają i pozostawiają na powierzchni siatkowaty wzorek. Wysyp oliwkowobrązowy.
Występowanie: VII-XI; w lasach liściastych i iglastych, gromadnie na ziemi; bardzo częsta.
Wartość: za młodu jadalna. Jak wszystkie purchawki, można ją jeść dopóty, dopóki wnętrze jest biało zabarwione. Później też jest nietrująca, lecz prawie nieprzydatna, ponieważ szybko się rozpada. Dobry korzenny grzyb spożywczy nadający się do smażenia.
Uwaga: możliwość pomylenia: purchawka cuchnąca, czasznica workowata, na drewnie purchawka gruszkowata.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|
|