Wstecz

[ Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Jaszczurka zwinka - Lacerta agilis
Rodzina: jaszczurki właściwe - Lacertidae


Jaszczurka zwinka - samiec
Jaszczurka zwinka - samica
Długość całkowita 200 - 240 mm, we wschodniej Europie nawet do 275 mm. Długość ciała: do 11 cm (bez ogona) Odżywia się owadami (głównie prostoskrzydłe i chrząszcze) oraz pająkami i wijami. W razie niebezpieczeństwa ma zdolność odrzucenia części ogona - autotomia, który po pewnym czasie odrasta. Samca można odróżnić od samicy po tym, że ma on zielonkawe podbrzusze, czasem nakrapiane drobnymi plamkami, zaś samica ma szary lub kremowy spód ciała.
Jaszczurka zwinka jest najczęściej spotykanym gadem w Polsce. Można ją spotkać na nasłonecznionych skarpach, polanach. Mieszka w jamach, norach gryzoni, pod kamieniami lub korzeniami. Zapada w sen zimowy od października do marca.

Objęty częściową ochroną gatunkową


Kołobrzeg:Ekopark Wschodni, na terenie powojskowym przy ul. Wschodniej oraz wzniesienia z pasem złóż borowiny
gm. Kołobrzeg:Uroczysko Grzybowo, Ujście Błotnicy
gm. Siemyśl:Wzdłuż silnie nasłonecznionych stoków rzeki Błotnicy, zwłaszcza w pobliżu lasów