Wstecz

[ Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Grzebiuszka ziemna - Pelobates fuscus
Rodzina: grzebiuszkowate - Pelobatidae


Grzebiuszka ziemna
Długość ciała 5 - 8 cm. Grzbiet ciała ma zabarwienie szare, oliwkowe, żółtawe do brązowego. Na tym tle występują różnego kształtu i wielkości plamy, często ułożone symetrycznie względem linii kręgosłupa. Mogą one mieć zabarwienie: ciemnoszare, oliwkowo zielone lub brązowe.
Poza okresem godów, które trwają zwykle od końca kwietnia do czerwca, grzebiuszka prowadzi ściśle lądowy i nocny tryb życia. Dzień spędza ukryta w ziemnej norze, którą zazwyczaj sama sobie wykopuje ruchami tylnych kończyn (zaopatrzonych w łopatkowate modzele) i którą użytkuje jednorazowo. W razie niebezpieczeństwa, przebywając z dala od kryjówki, usiłuje się zakopać w ziemię wkręcając się w nią i narzucając ją na siebie, albo też zastyga bez ruchu, nadymając się.
Zjada głównie owady. Jest silnie związana ze środowiskiem wodnym.
Samica wydaje charakterystyczny głęboki, bulgoczący głos przypominający stłumione pohukiwanie dlatego zwana jest również huczkiem ziemnym.
Gatunek wymieniony w zał IV Dyrektywy siedliskowej.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Czerwona lista zwierząt; kategoria LC - najmniejszej troski

Głos Głos


Kołobrzeg:Na wydmach przy Owczym i Solnym Bagnie w Ekopaku Wschodnim oraz w przyległych lasach, słone łąki na W od ul. B.Krzywoustego
gm. Ustronie M.: Przyleśne Oczko - Łasiński Las, Oczko
gm. Siemyśl:Byszewskie Błota
gm. Rymań:Leszczyn, Mokradło koło Dębicy, Torfowisko Popiele III