Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Czajka - Venellus venellus

Rodzina: siewkowate - Charadriidae

Czajka
Czajka w locie

Średni ptak wędrowny. Zasiedla pola uprawne, bagna, łąki i brzegi zbiorników wodnych. Pożywienie stanowią owady i inne małe bezkręgowce. Przeloty marzec-kwiecień oraz czerwiec i późniejsze miesiące.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Kołobrzeg: Na bagnach i łąkach przy Owczym Bagnie i w Ekoparku Wschodnim
gm. Kołobrzeg: Na polach koło Kądzielna obok złoża borowiny
gm. Gościno: Parowa, Staw Ząbrowo