Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Dziwonia - Carpodacus erythrinus

Rodzina: łuszczaki - Fringillidae

Dziwonia - samiec
Dziwonia - samica

Długość ciała 14-16 cm. Ptak wielkości wróbla o krępej budowie z dużą głową i dość długim ogonem. W pełni wybarwiony samiec ma szkarłatną głowę, szyję i pierś, a także kuper, ale szatę tę uzyskuje dopiero po 3-4 latach. Ubarwienie wierzchu brązowe z brunatnymi smugami na grzbiecie. Na skrzydłach dwa płowe paski. Spód białawy. Samica i niewybarwione samce ubarwione skromnie, szarooliwkowe z wierzchu, ciemno plamkowane od spodu. Dziób mocny o wypukłych krawędziach. Samiec na wiosnę śpiewa krótką, fletową piosenkę.
Wędrowna. Przylot: V, odlot: VIII-IX. Zagrożony utratą siedlisk lęgowych w wyniku osuszania terenów podmokłych i wycinania roślinności w dolinach rzecznych.

Gatunek wymieniony w zał. nr 1 Dyrektywy Ptasiej.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową


Kołobrzeg:Ekopark Wschodni, Dolina Stramniczki
gm. Kołobrzeg:Wybrzeże Trzebiatowskie, zakrzaczenia wokół jeziora Resko Przymorskie
gm. Ustronie M: Zakrzaczenia w okolicy lotniska Bagicz