Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Gęś białoczelna - Anser albifrons

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Gęś białoczelna

Duży, wędrowny ptak wodny. Przeloty w lutym - maju i wrześniu - grudniu. Dł. ciała ok. 66 - 86 cm.
Upierzenie szare, na grzbiecie jaśniejsze, poprzeczne pręgi. Na spodzie szerokie, czarne, poprzeczne pasy, u niekiedy zlewające się w jednolitą czarną plamę. Podogonie i pas wokół nasady dzioba białe. Nogi pomarańczowe, dziób pomarańczowy lub różowy (w zależności od podgatunku).
Żywi się pokarmem roślinnym.

Jest ptakiem łownym.
Okresy polowań: Rozp. MŚ z dnia 16 marca 2005 r., zmiana w Rozp. MŚ z dnia 22 września 2009 r.
- od dnia 1 września do dnia 21 grudnia, a na terenie województw: zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego - do dnia 31 stycznia



Kołobrzeg:Okolice Kądzielna, przelotny (28.10.2018)
gm. Kołobrzeg:Obszar Wybrzeże Trzebiatowskie