Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Gęgawa - Anser anser

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Gęgawa
Gęgawa

Ptak wędrowny. Zimują w pasie od północnozachodniej Europy po Japonię. W przypadku cięższych zim przenoszą się na południe, wyjątkowo docierając do północnej Afryki. Pożywienie stanowią rośliny, które zbiera głównie na lądzie. W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu - czerwcu 3 do 8 jaj.

Jest ptakiem łownym.
Okresy polowań: Rozp. MŚ z dnia 16 marca 2005 r., zmiana w Rozp. MŚ z dnia 22 września 2009 r.
- od 1 września do 21 grudnia, a na terenie województw zachodniopomorskiego, lubuskiego, wielkopolskiego i dolnośląskiego - do 15 stycznia.



Kołobrzeg:Brzegi Parsęty, łąki ziołoroślowe w SE części Ekoparku Wschodniego
gm. Kołobrzeg:Obszar Wybrzeże Trzebiatowskie, Uroczysko Grzybowo, Ujście Błotnicy
gm. Siemyśl: Jezioro Kamienica, Bagno pod Górą Białokurską, Mszary Siemyskie
gm. Gościno: Parowa, Staw Gościno, Jezioro Pławęcino