Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Łabędź krzykliwy - Cygnus cygnus

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Łabędź krzykliwy
Łabędź krzykliwy

Duży ptak wodny. Masa ciała ok. 7-12,5 kg. Jednolicie biały, dziób czarny z żółtą nasadą. Jest to ptak charakterystyczny przede wszystkim dla strefy tajgi i terenów subarktycznych. Zasiedla duże jeziora z pasem trzcin, śródleśne jeziorka, moczary, stawy i morskie wybrzeża. W Polsce lęgowy nieregularnie, najliczniejszy w zimie, kiedy przylatują do nas osobniki z północnego wschodu na zimowisko. Zimuje na wybrzeżach morskich i w ujściach rzek. Płochliwy i stroni od ludzi.

Gatunek wymieniony w zał. nr 1 Dyrektywy Ptasiej.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Zimą wybrzeże Bałtyku, do 2000 r. widywany w Ekoparku Wschodnim; Ekopark (16.01.2019)
gm. Kołobrzeg: Obszar Wybrzeże Trzebiatowskie