Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Łabędź niemy - Cygnus olor

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Łabędź niemy
Łabędź niemy

Duży, wędrowny ptak wodny. Najcięższy na świecie ptak zdolny do aktywnego lotu. Masa ciała 8-12,5 kg.
Dorosłe osobniki białe, dziób pomarańczowy z czarnym paznokciem na czubku, u nasady czarna narośl. Nogi czarne. Młodociane łabędzie szare.
Przeloty III-IV i IX-XII. Zimuje w Europie, północnej Afryce oraz środkowej i południowej Azji. Żywi się pokarmem roślinnym.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Kołobrzeg: Stojące zbiorniki wodne, zimą wybrzeże Bałtyku, lęgowy w Ekoparku Wschodnim
gm. Kołobrzeg:Uroczysko Grzybowo
gm. Ustronie M.: Las Kołobrzeski - stawy
gm. Gościno: Parowa, Staw Ząbrowo, Staw Gościno, Jezioro Pławęcino
gm. Siemyśl: Jezioro Kamienica, Bagno pod Górą Białokurską
gm. Rymań: Dolina Mołstowej