Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Remiz - Remiz pendulinus

Rodzina: remizy - Remizidae

Remiz

Ptak wędrowny. Zimuje na południowym skraju Europy. Przeloty III-IV i IX-XI. Dł. ciała 11 cm. Zamieszkuje łęgi, brzegi mniej uczęszczanych, zaniedbanych jezior i rzek, zarosłych trzcinami, krzewami i drzewami, głównie wierzbą, rzadziej bagna i torfowiska.
Buduje gniazdo przyczepione do końca zwisającej gałązki, często nad wodą, na wysokości od 1 do 10 metrów nad jej powierzchnią. Widoczne z daleka, o kształcie lejkowatej, pękatej butelki z szyjką wygiętą ku dołowi i stanowiącą otwór wlotowy gniazda.
Pożywienie stanowią owady, pająki, jesienią również nasiona trzciny.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Ekopark Wschodni, Dolina Stramniczki
gm. Siemyśl: Byszewskie Błota
gm. Rymań: Melno II