Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Trzciniak - Acrocephalus arundinaceus

Rodzina: pokrzewkowate - Sylviidae

Trzciniak

Niewielki ptak wędrowny wielkości szpaka. Przeloty w kwietniu - maju oraz sierpniu. W Polsce nieliczny ptak lęgowy niżu. Śpiew bardzo głośny, wielosylabowy, szorstki i terkoczący. Śpiewa najczęściej siedząc na trzcinie. Zamieszkuje jeziora i stawy z brzegami porośniętymi pasem trzcin, szuwarów lub łóz. Gniazdo zakłada nad lustrem wody, splecione w głęboki koszyczek przymocowany do kilku pionowych łodyg trzciny.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Polska Czerwona Lista Ptaków; LC - najmniejszej troski


Kołobrzeg: Lęgowy na terenie Ekoparku Wschodniego oraz Owczego Bagna
gm. Kołobrzeg: Trzcinowiska na obszarze Ujście Błotnicy