Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Borsuk - Meles meles

Rodzina: łasicowate - Mustelidae

Borsuk
Borsuk

[ Jaźwiec ]
Ssak drapieżny, wszystkożerny. Jego dieta obejmuje wiele roślin i zwierząt. W Polsce liczny lub nawet pospolity.
Za ostoję obiera okolice lesiste, w szczególności lasy mieszane i liściaste z bogatym podszytem, otoczone urodzajnymi polami. Uwielbia przebywać w pobliżu terenów podmokłych i wody. Prowadzi życie nocne, dzień przesiaduje w norze.
Zagrożeniem jest wzrastające pozyskanie łowieckie do 1500 osobników rocznie, głównie w celach kolekcjonerskich oraz niszczenie nor przez gospodarkę leśną.



Kołobrzeg:W pobliżu Solnego Bagna w Ekoparku Wschodnim, Mirocice
gm. Kołobrzeg:Rościeński Las oddz. 236b - kolonia borsuków (2017)
gm. Ustronie M.:Kołobrzeski Las - dwa osobniki na drodze pomiędzy oddz. 38a/39a (9.07.2012), liczne nory w oddz. 36d