|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-10 cm, cytrynowożółty, żółtobrązowawy do koloru bułki. Skórka szczególnie za młodu delikatnie, rzadziej grubo filcowata, tylko podczas dłużej trwającego deszczu lub na starość trochę lekko mazista, przeważnie jednak sucha. Rurki jużwcześnie mają odcień oliwkowy, ciemniejsze niż u porównywalnych gatunków. Trzon barwy kapelusza lub trochę jaśniejszy, na powierzchni ziarnisto-łuskowany, bez pierścienia. Miąższ blady do intensywniej żółtego, po przekrojeniu trochę siniejący. Zarodniki 8-10,5 x 3-4 µm.
Występowanie: VII-XI; w lasach iglastych, pod sosnami, przede wszystkim na glebach kwaśnych; częsty. Charakterystyczny dla wrzosowisk porośniętych sosną.
Wartość: jadalny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Uwaga: ziarenkowato-filcowata skórka kapelusza wygląda jak posypana piaskiem.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|