Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Wodnik - Rallus aquaticus

Rodzina: chruściele - Rallidae

Wodnik

Ptak wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: IX-XI. Bardzo nielicznie zimuje. Wielkości gołębia. Sylwetka krępa z zadartym ogonem. Cały wierzch ciała oliwkowobrązowy z brunatnym plamkowaniem. Boki głowy, szyja i pierś szaroniebieskawe. Boki i brzuch pręgowane czarno-biało, podogonie białe. Dziób długi, lekko zakrzywiony, czerwony. Nogi oliwkowe z długimi palcami.
Zasiedla różnego typu zbiorniki wodne z bujnie rozwiniętą roślinnością. Prowadzi skryty tryb życia, stale przebywa w gęstych szuwarach. Trudno go spotkać. W kwietniu, w okresie godowym można usłyszeć jego wrzask przypominający kwik świni. Może on jeszcze gwizdać lub chrząkać. Nasłuchiwanie to najlepszy sposób stwierdzenia jego obecności.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową



Kołobrzeg: Występuje w Ekoparku Wschodnim (obs. w pobliżu grobli do Podczela II dn. 18.01.2009 r.) oraz w pobliżu Sanatorium Arka
gm. Kołobrzeg: Trzcinowiska na obszarze Ujście Błotnicy
gm. Gościno: Parowa, Staw Ząbrowo
gm. Siemyśl: Mszary Siemyskie