Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Jenot - Nyctereutes procyonoides

Rodzina: psowate - Canidae

Jenot
Jenot

Ssak drapieżny. Długość: 50-70 cm, długość ogona: 13-20 cm, waga: 5,5-9 kg. Żyje w większych lasach oraz miejscach z roślinnością krzewiastą, wybiera obszary w pobliżu wody. Prowadzi nocny tryb życia, a dnie spędza w ukryciu, głównie w norach zajmowanych po lisach i borsukach lub w dziuplach drzew. Pożywienie stanowią małe gryzonie, jaja ptaków, owady, ślimaki, skorupiaki.

Gatunek łowny.
Okresy polowań: Rozp. MŚ z dnia 16 marca 2005 r., zmiana w Rozp. MŚ z dnia 22 września 2009 r.
- przez cały rok.



Kołobrzeg:Ekopark Wschodni, Mirocice
gm. Ustronie M.:Kołobrzeski Las