Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Gągoł - Bucephala clangula

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Gągoł - samiec
Gągoł - samica

Wędrowny ptak wodny. Zamieszkuje wody słodkie, rzeki, jeziora. Gniazdo w dziupli. Upierzenie godowe samca: wierzch ciała czarny, brzuch i boki białe. Głowa czarna, zielono opalizująca z kontrastową białą plamą u nasady dzioba. Szyja biała. Samiec w upierzeniu spoczynkowym i samica: tułów szarobrunatny, głowa czekoladowa, biała obrączka na szyi oraz żółty pasek na dziobie tuż za paznokciem.
W okresie wędrówek (marzec-kwiecień oraz wrzesień-listopad) i zimą w Polsce dość liczny na wybrzeżu Bałtyku i większych jeziorach i rzekach. W Polsce zimują populacje z północno-wschodniej Europy. Bardzo nieliczny ptak lęgowy na północy i zachodzie kraju. Lęgnie się w dziuplach starych drzew.
Pożywienie stanowią drobne ryby i płazy oraz różne bezkręgowce. Zjada także pokarm roślinny. Nurkuje do głębokości 4 m.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Kołobrzeg: Zimujący i przelotny na obszarze rzeki Parsęty i Ekopaku Wschodniego
gm. Gościno: Parowa, Staw Ząbrowo
gm. Siemyśl: Jezioro Trzynik Duży i Mały, Jezioro Kamienica
gm. Rymań: Jez. Popiel