Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Żuraw - Grus grus

Rodzina: żurawiowate - Gruidae

Żuraw

Zamieszkuje północną i środkową część Eurazji. W Polsce nieliczny ptak lęgowy. Długość ciała 140 cm. Zasiedla rozległe bagna, torfowiska, wrzosowiska, nad jeziorami i starorzeczami, w oddaleniu od siedzib ludzkich, ale żeruje także na łąkach i polach uprawnych.

Gatunek wymieniony w zał. nr 1 Dyrektywy Ptasiej.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową


Kołobrzeg: Lęgowy w Ekoparku Wschodnim; Mirocice samica z młodymi w zakrzaczeniach (czerwiec/lipiec 2013 r.)
gm. Kołobrzeg: Obszar Wybrzeże Trzebiatowskie
gm. Dygowo: Torfowisko Stramniczka
gm. Gościno: Parowa, Staw Ząbrowo
gm. Siemyśl: Jezioro Kamienica
gm. Rymań: Leszczyn, Torfowisko Popiele III